Karob, rohovník obyčajný alebo tiež „ svätojánsky chlieb“ je stále zelený strom alebo krík. Jeho plody sa nazývajú karob a často sa využívajú ako hypoalergenická náhrada lepku pri bezlepkových potravinách.
Najčastejšie sa vyskytuje v Španielsku, Grécku, Turecku, Taliansku, dokonca aj v Chorvátsku. Plody sú zrelé rok po kvitnutí. V každom struku sa nachádza desať až pätnásť semienok. Obsahuje plno zdravých látok ako sacharidy, vlákninu, bielkoviny, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, mangán, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, betakarotén, cholín a kyselinu listovú.
Vzhľadom aj chuťou pripomína kakaové bôby, preto sa aj využíva ako náhrada čokolády. V obchodoch so zdravými potravinami nájdete v ponuke rozličné výrobky. Najznámejší je karobový prášok. Ďalšími sú karobové nátierky, kaše s karobom, müsli, sušené ovocie namáčané v karobe, karobové tyčinky a dalšie cukrovinky.
Karob má výraznejšiu chuť než čokoláda a sladkosti z karobu obsahujú menej tuku ako výrobky z čokolády.
A prečo ho volajú „svätojánsky chlieb“? Pretože podľa legendy boli plody rohovníka potravou sv. Jána v púšti.
V lete mu prospeje, ak ho vyložíte do záhrady alebo aspoň na balkón. Pred príchodom prvých mrazov ho preneste dovnútra a uložte v miestnosti, kde je teplota okolo 5, maximálne 10 °C.