Pistácia mastixová - Pistacia lentiscus
Pistácia mastixová je stále zelený ker, ktorý môže dorastať do 2 - 3 metrov vo voľnej pôde. V kvetináči veľkosť rastlín závisí od veľkosti koreňového balu. Rastie veľmi pomaly a dožíva sa viac ako 100 rokov. Pistácia m. je odolná rastlina s menšími nárokmi, preto sa jej dobre darí na vyprahnutej, kamenistej, chudobnej pôde. Korene sú na pôdnom povrchu, preto môže prežiť aj v úplnom suchu, ale naopak je citlivá na chlad a mráz. Plod je drobná guľatá kôstkovica, najskôr červená, po dozretí čierna. Ovocie sa bežne nekonzumuje, ale je jedlé a má kyslú príchuť podobnú hrozienkam.
Masticha sa využíva v kulinárstve, kozmetike a medicíne. Žuje sa na osvieženie dychu, pridáva sa do cukroviniek, zmrzliny, zubných pást a parfumov, vyrábajú sa z nej rôzne výživové doplnky podporujúce normálnu činnosť tráviaceho traktu a tiež aj laky a tmely. Na Balkánskom polostrove sa plody destilujú a vyrába sa z nich likér Mastika.
V našich podmienkach sa pestuje ako izbová alebo prenosná rastlina. V našich podmienkach sa pestuje ako izbová alebo prenosná rastlina. V teplejších oblastiach aj celoročne vonku v záhone s rovnakými podmienkami ako aj olivy.